Walmart ще използва роботи чистачи в няколко магазина в САЩ

Машините ще са с вградени сензори, за да събират и обработват данни

Машина за почистване на Brain. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Машина за почистване на Brain. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Най-големият търговец на дребно в света Walmart ще използва 360 автономни роботи за почистване на пода в няколко от своите магазини в САЩ от края на януари. Това потвърди американската компания в официално изявление съвместно с производителя на машините Brain Corp, съобщава Bloomberg.

Автономните роботи могат да чистят пода, дори и когато има клиенти около тях, обясняват от базирания в Сан Диего стартъп. Роботите на Brain са с вградени сензори, като по този начин могат да събират и обработват данни.

„Изцяло автономните роботи могат да се движат бавно и рязкото спиране не е проблем за безопасността“, коментира изпълнителният директор на Brain Corp Юджийн Изикевич.

Brain не произвежда собствен хардуер, а се фокусира върху разработването на софтуера Brain OS, който поддържа автономността на машините в затворени помещения. Първоначално машините ще бъдат управлявани от хора, докато възприемат кои пространства трябва да почистват. След „етапа на обучение“ роботите ще извършват всички задачи самостоятелно.

Роботите, които приличат на моторизирани инвалидни колички, вече почистват подовете в летищата в Сан Диего, Сиатъл, Бостън и Маями, разказва Изиквеич. Преди месец Brain представи по-малка версия на машината, която е разработвана съвместно с подразделението за роботика на японския конгломерат Softbank. Тази версия е предвидена за японския пазар.

„BrainOS е мощен инструмент за подпомагането на извършването на повтарящи се действия. По този начин ще може да се съсредоточим върху обслужването на клиенти в магазините“, отбелязва вицепрезидентът на подразделението за главни операции на Walmart Джон Крецелиус.  

Walmart вече експериментира с автоматизиран павилион, където да се съхраняват продуктите преди изпълняването на онлайн поръчка.

Последни новини
Още от Новини