Карина Караиванова заема поста на Калин Митрев в ЕБВР

Трябва да подготвим условията за употребата на стрес тестовете като обичаен инструмент в нашата дейност, заяви Караиванова

Карина Караиванова по време на откриването на Investor Finance Forum. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Карина Караиванова по време на откриването на Investor Finance Forum. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението влиза в сила от 1 март 2019 година, съобщава Investor.bg, позовавайки се на правителствения пресцентър.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) ще смени на поста Калин Митрев, който го заема от 2016 г.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на  България, пише в съобщението на Министерския съвет.

„До евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора в България и възприемането на риск-базиран надзор. До края на месец март 2019 година трябва да сме готови с платформата за тази значима трансформация, а до края на февруари с методология за оценка на риска на пазара. Трябва да подготвим условията за употребата на стрес тестовете като обичаен инструмент в нашата дейност“, това обяви Карина Караиванова след като правителството я номинира за представител на България в борда на директорите на ЕБВР.

По думите ѝ предизвикателство за екипа на КФН е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, за да се изпълнят ангажиментите за включването на страната ни в механизма ERM II.

„Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година“, посочи Карина Караиванов в прессъобшение на КФН.

Investor.bg припомня, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България. От началото на дейността си в България – от 1993 г. до 31 октомври тази година, международната банка е предоставила инвестиции в размер на 3,847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Вложенията в частния сектор представляват 56% от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, които приеха да спазват принципите на плуралистичната демокрация.

Акционери в нея са 67 държави и две междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро.

България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

Още подобни новини четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини