Шефът на Siemens ще посети Саудитска Арабия въпреки напрежението след убийството на Кашоги

Джо Кезер ще участва на инвестиционен форум в град Дамам на 26-и ноември

Изпълнителният директор на Siemens Джо Кезер. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Изпълнителният директор на Siemens Джо Кезер. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на германския индустриален конгломерат Siemens Джо Кезер ще пътува в края на ноември за икономически и инвестиционен форум в Саудитска Арабия въпреки напрежението, свързано със случая Кашоги. Кезер бе един от последните икономически лидери, който отказа посещението си в Рияд през октомври заради силния международен натиск, но стори това в последния момент. На конференцията на 26-и ноември обаче е планирано той да държи и реч, съобщава Investor.bg, позовавайки се на германските Süddeutsche Zeitung и Der Spiegel.

Кезер ще участва в подиумна дискусия на тема „Визия 2030: локализация и индустриален ръст“ в Dhahran Expo Center в град Дамам – родното място на най-големия в света петролен производител Saudi Aramco. Кезер ще е в добра компания – останалите участници според предварителната програма са Лоренцо Симонели от компанията за петролни услуги Baker Hughes (General Electric), Паал Кибсгаард от производителя на петролни помпи Schlumberger и Джефри Милър от Halliburton.

В Саудитска Арабия германският Siemens има около 2000 служители, предимно местни жители. Преди пет години компанията спечели договора за изграждане на автономно метро в Рияд на стойност почти 2 млрд. евро. То още не е пуснато, но след завършването му германците трябва да поемат поддръжката. През миналата година арабите поръчаха електроцентрала от Siemens на стойност повече от 400 млн. евро. В основата на проекта е голяма газова турбина, за която пазар в други части на света буквално липсва.

След убийството на журналиста Джамал Кашоги обаче отношенията на Siemens с властите в Рияд бяха подложени на ожесточена критика и Кезер трябваше да отмени участието си в инвеститорската конференция. По време на форума през октомври компанията очакваше да добави още големи договори, включително и за амбициозния голям проект „Неом", който се ръководи от стария довереник на Кезер Клаус Клайнфелд в качеството му на съветник на саудитския принц и де факто владетел Мохамед бин Салман. Бившият шеф в Siemens и Alcoa Клейнфелд строи нов суперград в пустинята от името на Салман - на площадка с размерите на провинция Хесен и с обем на инвестициите от около 500 млрд. долара.

Тогава в Twitter Джо Кезер заяви, че случаят с Кашоги трябва първо да бъде изяснен, да се намери истината и да се приложи справедливост. 

Всъщност междувременно се изясниха много неща, но Саудитска Арабия изобщо не попада в по-добра светлина. Има индикации, според ЦРУ, че саудитският принц е наредил лично убийството на Кашоги.

SZ съобщава, че според изявление на централата на Siemens Кезер „не иска да обвинява целия саудитски народ за престъплението и да го привлича в съзаклятие". Става въпрос за това да запазим диалога помежду си, но и за закона. Поради тази причина пътуването на Кезер в Саудитска Арабия и участието му във форума през ноември все още не са на сто процента сигурни.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини