Марио Драги очаква икономическият растеж на еврозоната да продължи

Той е категоричен, че трябва да се следят внимателно рисковете от протекционистките политики

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги очаква растежът на икономиката на еврозоната да продължи през следващите години въпреки нарастващите рискове от протекционизма, които трябва да се следят „много внимателно“. Изявлението на Драги се случва, след като бяха публикувани данните за забавяне на икономическия растеж на валутния съюз до 0.2% през третото тримесечие, което е най-слабият ръст през последните 4 години, съобщава Bloomberg.

На 13-ти декември ще се проведе последното събрание на ЕЦБ за тази година. На него ще бъде решено дали финансовата институция ще прекрати програмата за изкупуване на облигации по план.

Забавянето се дължи на временни фактори, отбелязва Драги. Новите тестове за отделянето на вредни емисии във въздуха са забавили производството на автомобили в Германия, докато ръстът на търговията се стабилизира с бавни темпове, коментира президентът на ЕЦБ.

Заетостта и потреблението остават силни, а лихвите по кредитите са ниски благодарение на подкрепата от ЕЦБ. Покачващата се инфлация създава допълнително напрежение, но Драги е убеден, че заплатите ще отговарят на повишените цени. Той потвърди, че очаква програмата за изкупуване на облигации да бъде прекратена през декември.

Протекционизмът може да има по-дългосрочно въздействие върху износа, което ще повлияе на доверието в бизнеса. Драги е категоричен, че търговският риск ще се следи много внимателно през следващите месеци. Други потенциални рискове са свързани с бюджетите на страните с голям дълг. В момента Брюксел и Рим водят битка относно бюджета на Италия. „Всички страни трябва да уважават правилата на Европейския съюз (ЕС)“, заявява той. 

Последни новини
Още от Новини