Как ще се отрази цената на петрола на капиталовите пазари

Шон Дарби, главен стратег за световни капиталови пазари в Jefferies

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Шон Дарби, главен стратег за световни капиталови пазари в Jefferies, коментира как цените на петрола се отразяват върху акциите. Той говори в предаването "Bloomberg Markets: Asia".

Като цяло капиталовите пазари харесват ниски цени на петрола и ниски реални лихви и в този смисъл това не е лоша среда за акциите, посочи Дарби.

Парадоксът е, че от всички области на капиталовите пазари, енергийните акции са едни от произвеждащите най-много свободни парични потоци.

По думите му компаниите от енергийния сектор са предлагалите една от най-високата доходност на капиталовите пазари в сравнение с ДЦК. В този смисъл бъдещето ще е малко по-трудно за акциите, тъй като тази област на капиталовия пазар бе силно облагодетелствана, каза Шон Дарби.

Стратегът коментира, че в момента цените на петрола в местна валута на много развиващи се пазари са близо до точката на задушаване.

Тоест, само по себе си търсенето ще започне по някакъв начин да се отразява на петролните пазари.

По отношение на силното увеличение на лихвените проценти на кредитите на развиващите се пазари чувствителността към петрола, която се забелязва например Индия, Индонезия и Турция Дарби определя като много по-изразена по време на този цикъл. По думите му при цена над 80 долара за барел развиващите се пазари и банките там ще бъдат в много затруднено положение. 

Чуйте видеото с целия коментар.

 

Последни новини
Още от Новини