National Grid е подготвена за всеки сценарий на Брекзит

Коментар на Джон Петигрю, главен изпълнителен директор на National Grid plc.

Електрически стълбове, Хампшир, Великобритания, 19 май 2010. Снимка: Rupert Hartley/Bloomberg Електрически стълбове, Хампшир, Великобритания, 19 май 2010. Снимка: Rupert Hartley/Bloomberg

Джон Петигрю, главен изпълнителен директор на National Grid plc., коментира финансовите резултати за първото полугодие, факторите, влияещи на бизнеса му, включително Брекзит, комуникацията му с Лейбъристката партия и бизнес стратегията в САЩ.

В отговор на финансовите резултати за първото полугодие на компанията за пренос и разпределение на електричество и газ National Grid plc. акциите ѝ повишиха цената си с 0,8%.

"Отчитаме силен оперативен ръст и високи финансови резултати. Основната оперативна печалба, както очаквахме, е леко по-ниска, с 6%. Това обаче се дължи на данъчната реформа в САЩ, която допринася с малко над 50 млн.", посочи главният изпълнителен директор Джон Петигрю. Други фактори, които са повлияли на печалбата, са връщане на част от квотите към потребителите във Великобритания, както и ураганите през април и май в САЩ. 

Въпреки това инвестициите на National Grid възлизат на около 2,1 млрд. британски лири, ръст със 7% за отчетения период.  

Компанията също така взема стратегическото решение да излезе от газоразпределителния бизнес, в който има дял от 39%. "Това ще стане до юни догодина, с което около 2 млрд. паунда ще се върнат обратно в компанията, които ще използваме за реинвестиране в бизнеса", посочи директорът и също обяви, че National Grid ще инвестира 850 млн. паунда в изграждането на интерконектор с Дания.

По отношение на излизането на Великобритания от ЕС предвид ролята на компанията във Великобритания National Grid работи с британското правителство и регулатори, за да е готова за всички възможни сценарии за Брекзит, коментира Петигрю.

Според доклада на компанията за зимния сезон относно пазара на електроенергия и газ във Великобритания, при първия се очаква увеличение с над 11% в количеството излишък на електропроизводство, а при газа, "капацитетът във Великобритания е от около 575 млн. кубически метра, като всъщност очакваме търсенето да е някъде под 400 млн.", посочи той и изрази увереност за количеството свободен капацитет и на двата пазара.

За разговорите на компанията с Лейбъристката партия относно ренационализация на част от комуналните услуги на Острова, както и за инвестициите на National Grid в САЩ в енергопроизводство с ниски въглеродни емисии след междинните избори, чуйте във видеото.  

 

Последни новини
Още от Новини