Германският износ отчита неочакван спад през септември

Ескалация на търговското напрежение би оказала силно негативно влияние на най-голямата икономика в Европа

Пристанището в Хамбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Пристанището в Хамбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският износ отчита неочакван спад през септември. Поради това се засилват опасенията за икономическа стагнация за първи път през последните 3 години, съобщава Bloomberg.

През септември износът е намалял с 0.8%, като очакванията бяха за ръст от 0.4%. Вносът в страната бележи спад от 0.4%, докато търговският излишък се повишава до най-високото си ниво от юни - 18.4 млрд. евро, показват данни на Статистическото бюро в Германия, които са публикувани в четвъртък.

Спадът на износа е предупредителен сигнал за икономиката на Германия, след като в началото на тази седмица бяха публикувани данни за увеличение на индустриалното производство в европейската страна.

Германската централна банка Bundesbank отбелязва, че износът се забавя през третото тримесечие заради временни трудности в автомобилната индустрия и се очаква възстановяване до нормалните нива, но то може да бъде възпрепятствано при ескалация на търговското напрежение или забавяне на световния икономически растеж.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп често критикува най-голямата икономика в Европа заради търговския ѝ излишък. Ако Вашингтон реши да наложи мита върху вноса на коли и автомобилни части от Европейския съюз (ЕС), това би се отразило силно негативно на Германия. Към момента Брюксел и Вашингтон преговарят за избягването на мита и контрамита.  

Последни новини
Още от Новини