Япония и Китай засилват икономическото си сътрудничество

По време на визитата на Шиндзо Абе в Китай двете страни сключиха сделка за валутен суап за 29 млрд. долара

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и министър-председателят на Китай Ли Къцян. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и министър-председателят на Китай Ли Къцян. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Япония и Китай се обявиха за възстановяването на двустранните си отношения, като се споразумяха по редица въпроси и сключиха сделка за валутен суап за 200 млрд. юана (29 млрд. долара). Подобряването на отношенията между двете най-големи икономики в Азия се случва, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп се стреми да утвърди по-добри условия за търговия с тях, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе е на посещение в Китай за първи път от 7 години, като двете страни се стремят да прекратят споровете си по няколко ключови въпроса, които спъваха икономическите им отношения през последните десетилетия.

Токио и Пекин се обявиха за свободна търговия и за ранно търговско споразумение с 16 от страните членки на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), което няма да включва САЩ.

След като Абе и китайският премиер Ли Къцян присъстваха на честването на 40-годишнината от подписването на договора за мир и приятелство между двете страни в четвъртък, двамата лидери се обединиха за сключването на споразумения за сътрудничество между двете правителства. Японският министър-председател ще се срещне на официална вечеря с президента Си Дзинпин днес.

„Китай се стреми да си сътрудничи с Япония, за да се подобрят двустранните отношения, което да доведе до стабилно, постоянно и благоприятно развитие“, коментира Къцян. Вярваме, че добрите отношения са важни и е необходимо да се предприемат конкретни мерки, за да може Япония и Китай да се превърнат в икономически партньори, допълни той.

По време на бизнес форум по-рано днес Абе припомни за ключовата роля на Япония върху развитието на Китай, включително и за японските инвестиции в частния сектор в страната от 1980 г. Той изтъкна, че именно това е спомогнало за превръщането на Китай в икономическа сила.

„Правителството в Токио и японски компании работиха съвместно с Пекин и китайския народ за модернизацията на страната. Развитието на Китай е гордост и за Япония“, отбеляза японският министър-председател.

Все още не са постигнати споразумения относно териториалния спор за островите в Източнокитайско море или за енергийните ресурси около морската граница между икономическите им зони.

„Тези спорове няма да бъдат разрешени в близко бъдеще“, смята професорът в Университета в Токио Акио Такахара. Той очаква отношенията между Пекин и Токио да останат топли поне до следващата визита на Си Дзинпин в Япония, която най-вероятно ще се състои на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака през 2019 г. „Китайската комунистическа партия винаги ще пази коза си за териториалния спор“, смята професорът.

Последни новини
Още от Новини