Кристалина Георгиева предупреди за силния долар и дълга, деноминиран в долари

Интервю на Bloomberg с главния изпълнителен директор на Световната банка

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, говори в интервю за Bloomberg Television в кулоарите на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, остров Бали, 11 октомври 2018. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomber Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, говори в интервю за Bloomberg Television в кулоарите на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, остров Бали, 11 октомври 2018. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomber

Световната банка се присъединява към гласовете, предупреждаващи за рискове пред световния ръст. Главният изпълнителен директор Кристалина Георгиева коментира пред Bloomberg, че силният долар и високите нива на деноминиран в долари дълг по нейно мнение са сред най-големите рискове за световната икономика.

От доста време прогнозираме забавяне на световната икономика поради три фактора.

"Първият е увеличението на лихвените проценти, вследствие на което инвестициите намаляха. Второ, доларът е много силен и трето, голям брой икономики натрупват доста държавен и също частен дълг, а когато той е деноминиран в долари тази услуга става по-скъпа", коментира Георгиева.

По думите ѝ всички тези фактори в контекста на търговските спорове подкопават инвестиционното доверие и в резултат настъпва "нормален процес на забавяне", който засега не дава сигнал да е внезапен. Георгиева даде пример с прогнозите за ръста в Източна Азия, които остават сравнително устойчиви. „Пригответе се за по-труден период, действайте сега!“ е съветът, който Световната банка отправя към страните.

"Безпокоим се за страните с високи нива на дълг, деноминиран в долари. Днес наблюдаваме нива на дълг, виждани последно през 80-те", посочи тя. Ключовите въпроси са "дали страните с високи нива на дълг вземат необходимите мерки за разумно управление на дълга сега или вместо това се молят всичко някак да отшуми".

Георгиева определя като "добри" глобалните фундаменти на икономиката и изразява надежда, че "няма да станем свидетели на значително понижение в световната икономика на основата на това, че сме били в такава ситуация, изпитали сме го и сега действаме с по-разумен подход".

 

Последни новини
Още от Новини