Путин вижда нови възможности за ролята на София при транзита на руски газ в Европа

Президентът подчерта, че отношенията между Русия и България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа, предаде Investor.bg. Той каза това на церемония по връчването на акредитивните писма на българския посланик в Русия Атанас Василев Кръстин.

„През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера", изтъкна руският държавен глава.

Той изрази съжаление, че проектът за газопровод Южен поток не е бил реализиран, но отбеляза, че „сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари".

Путин подчерта, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите. Той припомни, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

Коментарът на Путин се случва дни, след като се срещна с австрийския канцлер Себастиан Курц и призова Европа да не проявява слабост по въпроса с участието си в проекта "Северен поток 2", както България направила с "Южен поток" и сега съжалявала.

По време на последователните си визити в Русия през май Радев говори за реализацията на проект "Български поток", а Борисов за газовия хъб край Варна. След срещата с Борисов Путин обеща "Турски поток" да стига до страната ни. 

Последни новини
Още от Новини