Очаква се ротация от технологичните към финансовите акции

Давиде Сера, главен изпълнителен директор на Algebris Investments

Екран, показващ логото на IBM Corp. и Visa Inc., на борсата в Ню Йорк (NYSE), 8 октомври 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Екран, показващ логото на IBM Corp. и Visa Inc., на борсата в Ню Йорк (NYSE), 8 октомври 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Давиде Сера, главен изпълнителен директор на Algebris Investments, коментира световните пазари, лихвите и политиките на централните банки.

През предстоящия сезон на финансовите резултати Давиде Сера очаква основната тема да е тенденцията на конвергенция към нормализация на световния цикъл на паричната политика. 

"Виждаме ръст на инфлацията най-вече в САЩ поради свръхстимулиращата политика на Тръмп в САЩ и увеличаващите се търговски бариери", отбеляза Сера.

Икономистът очаква увеличаване в доходността по облигациите с кратък падеж по целия свят, което ще е много положително за финансовите компании. В същото време това е отрицателно за всички ултрадългосрочни активи и това е причината най-накрая някои от технологичните компании в САЩ да си поемат дъх.

Търговията по думите му при "налудничави множители" няма да трае вечно и в крайна сметка пазарите ще се коригират. При тази корекция Давиде Сера смята, че "ще има ротация от технологичните към финансовите акции".

Според мен инвеститорите бяха твърде равнодушни, предвид че в момента централните банки изтеглят около 100 млрд. долара месечно.

В момента доходността по краткосрочните облигации особено в Европа и Япония е прекалено ниска, посочи Сера. Според него затягането на политиката от Фед ще предизвика и промени в паричната политика и на Европа и Япония, а инвеститорите, които купуват облигации и дългосрочни акции, смятайки че лихвите ще са ниски, а ръстът ще продължи да се увеличава, ще трябва да се пренастроят.

Положителната страна на всичко това според Давиде Сера ще е, че финансовите компании, чиито финансови резултати са манипулирани от отрицателна доходност или от количествени улеснения, "ще си поемат глътка въздух и ще са способни да спечелят малко повече от разходите си за капитала".

Целия коментар на Давиде Сера чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини