Трябва да гледаме повече какво страните притежават, отколкото дължат

Коментар на Витор Гаспар, директор фискални въпроси в МВФ и бивш финансов министър на Португалия

Централният офис на Международния валутен фонд (IMF) във Вашингтон, окръг Колумбия, 18 април 2018. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg Централният офис на Международния валутен фонд (IMF) във Вашингтон, окръг Колумбия, 18 април 2018. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Витор Гаспар, директор фискални въпроси в МВФ, коментира защо публичното богатство е от значение и фискалния доклад на организацията. Той говори за предаването "Bloomberg Markets: Asia" от Бали, където се провежда срещата на МВФ и Световната банка.

По думите му въпросът какво страните притежават спрямо това какво дължат е ключов за фискалната и парична политика.

Не е важно само какво дължите, но и какво притежавате.

Публичното богатство е от голямо значение, смята Гаспар. Според извадка на МВФ за 31 държави частта на активите в баланса на публичния сектор в тези страни се равнява на над 100 трлн. долара.

Ако това публично богатство се управлява правилно то може да бъде поставено в служба на обществените икономически и социални цели.

Основни дялове заемат финансовите активи, активите на инфраструктурата и тези, свързани с природните ресурси. За някои страни последните имат съществено значение. "Например, за Руската федерация значението на това богатство на природни ресурси е над 3 пъти стойността на БВП на самата Руска федерация", поясни Гаспар.

Витор Гаспар подчертава ползите от правилното управление на огромното публично богатство, което страните притежават. Според фискалния доклад на МВФ чрез по-доброто управление на публичните корпорации и финансови активи е възможно да бъдат получени приходи на стойност около 3% от БВП, което е равносилно на това, което развитите икономики получават като приход от данъчното облагане на приходите на частния сектор, каза той.

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини