Общественото доверие към парламента спада до 20%

Ако изборите бяха днес, Воля остава извън парламента, показва проучването на Тренд

Сградата на Министерски съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Сградата на Министерски съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“ залага в ежемесечните си проучвания. Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, съобщава Investor.bg.

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43%).

Положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процентни пункта всеки месец, като през септември 20% от анкетираните декларират, че дават положителна оценка за работата на институцията спрямо 69%, които не я одобряват. Спад има и в оценката спрямо правителството, но тук се забелязва спад само през септември, без да се отчита негативна тенденция за няколко месеца.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5 пр.п., а положителните спадат с 3 пр.п.

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53% са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини