САЩ санкционираха руска и китайска компания заради операции със Северна Корея

Фирмите са обвинени във финансиране на ядрени програми на Пхенян

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

САЩ наложиха санкции на две технологични компании - едната в Китай, другата в Русия, за оказване на подкрепа на севернокорейските ядрени и ракетни програми, съобщава Investor.bg, позовавайки се на световните агенции. 

Американското финансово министерство заяви, че новите санкции засягат установената в Китай Yanbian Silverstar Network Technology  и нейната сестринска компания Volasys Silver Star, чието седалище е в Русия. 

Санкции са наложени и на севернокорейския гражданин Джон Сон-хуа, главен изпълнителен директор на базираната в Китай фирма.

Според американското финансово министерство Yanbian Silverstar Network Technology е свързана с отдела на севернокорейската управляваща партия, отговарящ за програмите за балистични ракети на Пхенян. Наказателните мерки включват замразяване на активи, притежавани от санкционираните лица в САЩ, и забрана за извършване на финансови операции с тяхно участие. 

Последни новини
Още от Новини