Latecoere откри завода за самолетни компоненти в Пловдив

Основен клиент на Latecoere е европейският авиокосмически консорциум Airbus

Макет на самолетна врата в завода на Latecoere в Пловдив. 12 септември 2018. Снимка: Силвия Грозева/Investor Media Group Макет на самолетна врата в завода на Latecoere в Пловдив. 12 септември 2018. Снимка: Силвия Грозева/Investor Media Group

Френската компания Латекоер откри завода си за врати на самолети в България на 12 септември 2018. Инвестицията за 15 млн. евро до края на годината ще осигури работни места за 150 души.

Това е първата фаза от развитието на производството, разположено край Пловдив на площ от 9000 кв м.

Основен клиент на Латекоер е европейският авиокосмически консорциум Airbus, за който в България ще се произвеждат компоненти за А350, а след това и за А320.

„С това производство се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от еврофондовете”, каза министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването. Голяма част от инвестициите у нас не се водят преки, защото идват чрез регистрирани в България дружества.

Заводът е открит, след като през април 2018 г. българската и френската страна постигнаха споразумение по офсетния договор за военните хеликоптери, стана ясно на церемонията по откриването на фабриката край Пловдив.

България има 12 хеликоптера Кугар и 2 Пантер. През 2019 г. ще бъде доставен и един Дофен N3+ в конфигурация за търсене и спасяване за българския военноморски флот.

„Радвам се, че след като България купи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме и завод за производство на авиочасти”, каза Борисов.

Вицепрезидентът на Airbus Серж Дюран каза, че Airbus Helicopteres „е твърдо решен да засили подкрепата си за военновъздушните и военноморските сили на България, за да може хеликоптерите да са още по-оперативни, да летят повече и по-дълго време”.

„През 2017 Airbus Telecoms and Space спечели заедно с Bulgaria Telecom Engineering договор за модернизация на МВР, чрез  който ще се осигури свързаност на 20 хиляди души”, каза Дюран.

Серж Дюран, вицепрезидент на Airbus. Пловдив. 12 септември 2018 г. Снимка: С. Грозева/Investor Media Group.

Френските компании поздравиха и изразиха подкрепата си за България заради съчетанието на качеството на работната ръка и разумна цена на труда.

Бреге 14 биплан, с който през 1928 г. пилоти като А. дьо Сент Екзюпери летят от Тулуза до Буенос Айрес по създадената от П.-Ж. Латекоер трансатлантическа въздушна линия Аеропостал. Снимка: Latecoere.

Латекоер една от водещите френски авиостроителни компании, доставчик от първи ранг на световните производители на самолети, наследник на стогодишна самолетостроителна промишлена традиция.

Географската диверсификация на производството ѝ днес включва заводи в Тунис, Мексико, Чехия и България.

„Без съмнение България е на път да възобнови силното си самолетостроително минало. Тук, в Пловдив, откриваме производствена линия. Да се обзаложим, че така постепенно ще се стигне до развиване на самолетостроителен сектор в България, благодарение на установяването на компании в този сектор, както и благодарение на подкрепата на държавните органи. Тяхната подкрепа е често необходима и винаги добре дошла например за обучението”, каза посланикът на Франция Ерик Льобедел.

„Вярваме в поръчките на този завод, който получи сигурност по-специално благодарение на вашата помощ, г-н министър-председател, и след подписаното споразумение през април тази  година с вашия министър на отбраната г-н Каракачанов и вицепрезидента на Airbus Helicopter”, каза още посланикът.

Чуйте изказванията на официалните лица на церемонията по откриването на завода на 12 септември 2018.

 

Последни новини
Още от Новини