КНДР подобрява икономическите си връзки

Проф. Нако Стефанов, преподавател, Светът е бизнес, 11.09.2018

КНДР бележи растеж на икономиката и отношенията на страната с Китай се подобряват. Освен това Русия обяви, че възобновява доставките на нефт в Северна Корея, като така ограниченията по отношение на енергетиката започват да отпадат. Това каза проф. Нако Стефанов, преподавател, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Разговорите между КНДР и Южна Корея протичат добре, което води до намаляването на напрежението на Корейския полуостров. Заради наближаването на частичните избори в САЩ Доналд Тръмп е готов на нова среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, за да докаже успешна външна политика".

Стефанов смята, че е напълно възможно да се случи обединение на Корейския полуостров.

"Южна и Северна Корея ще се обединят, ако се сключи договор между САЩ и КНДР, който ще открие пътя на процеса за обединение на формулата една страна – две системи".

Според преподавателя вероятността Либералдемократическата партия на Шиндзо Абе да спечели предстоящите избори в Япония е много голяма.

"Шиндзо Абе планира да отмени пацифистката политика на страната. Има различни тълкувания на неговите послания. Едно от тях е, че по този начин страната ще бъде автономен център на сила в един многополярен свят".

Целия разговор гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Новини