Предстоят още много вреди от Брекзит, смята Адам Посен

Коментар на Адам Посен, президент на Института по международна икономика "Питърсън"

Анти-Брекзит демонстранти развяват националните знамена и флага на ЕС близо до парламента в Лондон, 4 септември 2018. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Анти-Брекзит демонстранти развяват националните знамена и флага на ЕС близо до парламента в Лондон, 4 септември 2018. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Адам Посен, президент на Института по международна икономика "Питърсън", коментира бъдещето на Марк Карни като гуверньор на АЦБ, както и прогнозите си за Брекзит.

Според Посен предстоящ още много лоши последствия в резултат на Брекзит.

Той посочи, че в момента всички богати страни отбелязват икономическо забавяне, но това във Великобритания е "невиждано". Икономистът коментира, че този процес е започнал доста преди референдума за излизане на страната от ЕС.

Проблемът е, че хората все още подценяват, че дори да има „мек Брекзит“ това отново ще предизвика значително отрицателно сътресение в предлагането във Великобритания. И в двата случая отражението ще е негативно.

Ако има отрицателно сътресение в предлагането, както очаква Посен, "най-доброто нещо, което може да направи АЦБ е да не променя по никакъв начин паричната политика".

"В случай че има постоянна и дълготрайна промяна на относителните цени, то по-добре ще е икономиката да бъде принудена да се приспособи", посочи Посен.

Целия коментар чуйте във видеото.


 

Последни новини
Още от Новини