Турските законодатели са се изгубили, смята Райли от Bluebay

Коментар на Дейвид Райли, ръководител кредитни стратегии в Bluebay Asset Management

Мурат Четинкая, гуверньор на Турската централна банка, говори по време на пресконференция в Истанбул, 31 юли 2018. Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg Мурат Четинкая, гуверньор на Турската централна банка, говори по време на пресконференция в Истанбул, 31 юли 2018. Снимка: Arif Akdogan/Bloomberg

Дейвид Райли, ръководител кредитни стратегии в Bluebay Asset Management, коментира представянето на турската лира и възможността за контрол върху движението на капитали в Турция.

Според него самият факт да се обсъжда потенциален контрол върху движението на капитали за икономика, която по думите му "има 6% дефицит по текущата сметка и която винаги е била голям потребител на международно финансиране и чиято сила винаги е била икономиката, базирана на частния сектор и предприемачеството" е нещо доста извънредно.

Райли смята, че това е един от възможните сценарии, но не вярва, че за момента е основният.

Въпреки това смятам, че турските законодатели са изчезнали. Къде са?

Не са казали нищо по въпроса. Не сме чули нито един коментар от турски законодател за Bloomberg.

Икономистът прогнозира, че Турция ще бъде принудена да увеличи лихвите. Пазарът иска и търси по-високи лихви, посочи той.

"И ако в най-скоро време не увеличат лихвите то смятам, че ще са принудени за нещо или подобно на контрол върху движението на капиталите, или действие на МВФ. Смятам, че закъснението което натрупаха досега означава, че лихвите ще трябва да се увеличат повече, което ще означава по-затруднено положение", коментира Райли.

 

Последни новини
Още от Новини