Какво значат последните туитове на Мъск за бъдещето на Tesla

Коментар на Айвън Файнсет, главен инвестиционен директор в Tigers Financial Partners

Електрическият Model S, изложен в шоурума на Tesla Inc. в Нюпорт Бийч, Калифорния, 6 юли 2018. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Електрическият Model S, изложен в шоурума на Tesla Inc. в Нюпорт Бийч, Калифорния, 6 юли 2018. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Илон Мъск каза, че иска да извади Tesla Inc. от борсата. Какво означават последните туитове за бъдещето на Tesla? Коментар на Айвън Файнсет, главен инвестиционен директор в Tigers Financial Partners, и Том Джайлс, Bloomberg.

Едно от удивителните неща за хора толкова гениални като Илон Мъск е, че са склонни да бъдат малко импулсивни, коментира Файнсет.

Според него изваждането от борсата на Tesla на този етап не би било разумно. 

Компанията се нуждае от финансиране, за да расте, а изваждане от борсата на цена от $420 за акция прави около 72 млрд. долара. Илон притежава около 14 млрд. долара и следователно вероятно ще му е нужно финансиране от $58 млрд. Дори при лихви от малко над 10%, например 12,5%, това прави около $7,1 млрд. в лихви всяка година. И въпреки че той прогнозира положителни парични потоци до края на тази година това няма да е достатъчно кеш, за да плати заема. А по-важното, той ще трябва да набере $2 млрд. за изграждането на новия си завод в Китай. Ще трябва още допълнителни пари за своя камион Semi. Така чеq ако си в положение да се нуждаеш от набиране на пари, то сваляне на компанията от борсата не би било разумно, аргументира се икономистът.

Според Джайлс Мъск харесва да унищожава късите позиции и говори за това непрекъснато.

Преди три години правих интервю с Илон Мъск, в което той говори за силата в това да не си борсова търгувана компания, съжалението му за това, че е направил Tesla публична.

Мъск е споделял за това колко много повече предпочита да управлява компания като SpaceX. "Това е компания, която не се търгува на борсата, извън зоркото око на публиката, извън печалбите и желанията на акционерите", коментира Джайлс и даде пример със същото действие от страна на Майкъл Дел, главният изпълнителен директор на Dell, преди няколко години. 

Всеки път, когато му се отдаваше случай, той хвалеше възторжено ползите от това Dell да не е на борсата. Въпреки това впоследствие Дел отново натрупва голям дълг, който трябва да финансира и затова отново се връща на борсата.

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини