Академия за финансови анализатори търси таланти в света на финансите и капиталовите пазари

Доц. д-р Юлия Добрева, преподавател във ВУЗФ и Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 31.07.2018

Investor.bg организира конкурс за студенти, които искат да се специализират и реализират в сферата на финансите и капиталовите пазари. В  „Академия за финансови анализатори“ могат да се включат студенти от 4-ти курс, завършващи или вече завършили бакалаври, които имат общ успех над 4,50. Важно условие е, да имат желание за тясно специализиране в областта на финансовите анализи. Това коментираха доц. д-р Юлия Добрева, преподавател във ВУЗФ и Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Кандидатите трябва да напишат едно есе, в рамките на две страници, в което да изложат мислите си по една от три теми. Те са специално подбрани и може много да се развие по тях. Избрахме темите така, че да са актуални, да са в няколко различни аспекта на икономиката – от една страна по-тясно финансови от друга малко по-общи“, поясни главният редактор.

Доцент Добрева каза, че има и логическа свързаност между избраните теми. „Ние не може да разглеждаме търговската война в изолираност от влизането ни в еврозоната. Това са тенденции, които имат и глобален и регионален характер. За нас ще бъде много интересно какво мислят младите хора“.

Тя допълни, че за тях би било интересно и дали младите приемат само позитивите и как аргументирано могат да докажат своята теза. Според нея в тази проблематика не може да се търсят само позитиви, защото има и много предизвикателства, които трябва да бъдат обследвани.

Гостите споделиха, че критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите, са наличие на критическо мислене - аргументирано изследване на тезата, добре формулирана теза и представени достатъчно добре обосновани аргументи в нейна подкрепа. Освен това ще следят и за добро познаване на икономическата и финансовата реалност, логическо представяне на самите тези, последователност на информацията и правопис.

Те споделиха още, че победителите печелят уникалната възможност да се обучават безплатно в магистърската програма „Финанси“ и да се преквалифицират в един сектор, в който в последно време има глад за кадри. След завършването си ще бъде предложена работа в Investor.bg и Bloomberg TV.

„Академията е част от мисията на цялата ни медийна група за финансово образование не само на младата група, но като цяло. Сега вече към това обучение имаме възможност да добавим образование във ВУЗФ. Цялата тази програма е до някъде дуално обучение, защото освен практическата част от преподавателите, ще има и много практически неща, които ще могат да научат на стаж при нас. Това ще им даде един доста ценен опит“, допълни Попов. 

Двамата посъветваха всички желаещи наистина да не пропускат тази възможност и да кандидатстват, да не пропускат този шанс. Да изберат тема, която е близо до сърцето им, а когато подготвят материалите си - да проучват информация от различни източници, да бъдат критични в подхода си и да наблягат на своя личен принос в анализите. Да се опитат да изградят своя теза, защото това ще е критично значение при оценяването.

Повече за академията за финансови анализатори вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини