Предизвикателството на книгоиздаването

Емил Бонев, собственик на издателство Вакон, Бизнес среща, 24.07.2018

Тенденцията от последните проучвания в световен мащаб е, че може би тази година, за първи път от много време, се увеличават продажбите на хартиени книги. Преди няколко години е отчетен бум на електронните книги, защото имаше голяма мода в закупуването на електронни носители, на които да се четат книги. В този период много издателства, дори големи американски такива, обявяват фалит, но сега вече везните се наклоняват в полза на хартиените издания. Това коментира Емил Бонев, собственик на издателство „Вакон“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

След дълги години работа в телевизиите, той решава да се отдаде на своето хоби – издаването на книги.

„Реших да издавам книги, след като много пътувах и се опитах да пиша. Оказа се, че не ми се отдава изобщо. Когато пътувах нямаше никакви гидове за пътувания и реших, че щом не мога да пиша, ще издавам тези, които съм виждал по света, но на български език. Оказа се много трудно и скъпо нещо и тогава, за първи път, при мен попадна книгата „Да прекосиш Африка“. Това бе първата ни книга и имаше голям успех“.

Започват с книги за пътешествия и приключения, след това преминават в друг етап и започват да издават документални книги, а в последно време издават книги за спорт и екстремни приключения, свързани със спорт. Както всеки бизнес и там има сътресения и кризи, сподели още Бонев. 

„Понякога не може да се обясни, защо падат продажбите. Има месеци, когато се знае, че е слаб сезон – февруари и март, лятото и есента са добри месеци. Не можем да си обясним, защо понякога продажбите спират и читателите нямат интерес. Има и нещо друго - когато има политическа криза, това се усеща много силно. Когато има смяна на правителства – книжарниците са празни и може би хората тогава се притесняват от други неща“.

Бонев сподели още, че заглавията, които издават, той подбира на първо място с нюх. Основно ги избира той, но и колегите му помагат много.

„Нюх и след като прочета малко за някоя книга усещам, дали ще стане или не. Естествено имам и разочарования, но това са може би няма 5% от всички книги, които издаваме“.

Издателството се стремим към млади читатели. Продавайки книги основно през своя сайт, издателят сподели, че силно впечатление му прави, че читателите са от всякаква възраст, на всякакво ниво и с всякакво образование. По думите му общата тенденция за този бранш е, че читателите са на възраст между 25-50 години.

„Любимите ми книги от нашето издателство са „Кривата на щастието“ на Иво Иванов, която буквално променя хора и „Пусни народа ми да кара сърф“на Ивон Шуинар, която много съжалявам, че не съм прочел, когато започнах да правя бизнес“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини