Дигиталната трансформация и бизнеса

Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма бизнес консултинг, Бизнес среща, 19.07.2018

Няма точно определен период за това, на колко време трябва да се смени или обнови една система в бизнеса. Понякога това е процес, който отнема 5 или 10 години, а понякога е необходимо да се направи още първата година, след като е внедрена конкретна система. Всичко зависи от това, по какъв начин е планирано внедряването на конкретната система, за какво се използва, на какъв пазар се намира, какви са предизвикателствата и конкуренцията. Това каза Цветомир Досков, изпълнителен директор на "Сирма бизнес консултинг", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Изпълнителният директор сподели, че за тях и финансовия сектор са много интересни решенията, които дават автоматизация в бизнес процесите и тези, които са конкретно в бекофисите на финансовите институции. Той поясни, че там изкуствен интелект се използва от преди 5 или 6 години и към момента има доста финансови институции, които използват на различни места изкуствен интелект.

„Тенденцията, която се забелязва, е да се използват чат ботове с вграден изкуствен интелект. Най-вече в отношение разбиране на говорим език и превеждане на това, какво иска конкретен потребител. Пишейки или говорейки на такъв интелект, той трябва да намери най-доброто решение, което се доближава до това на човек. За нас това направление е много интересно и имаме разработени няколко проекта“.

Той сподели, че има области, в които изкуственият интелект ще се наложи. За него и за хората, с които работи, всички тези промени се налагат основно от корпорациите или от бизнеса. По думите му има области, в които крайните потребители налагат такава промяна или по някакъв начин допринасят за нея. Но основните промени идват от бизнесът – той генерира тази необходимост от изкуствен интелект и те силно вярват, че това се прави преди всичко и само при определени икономически показатели, които са заложени от съответните компании. Той мисли, че законодателството трябва да се адаптира към тези промени, за да може те да дават повече свобода и гъвкавост както на бизнеса, така и на хората.

„България е на доста добро техническо ниво от гледна точка на крайните потребители. Що се касае за индустриалните компании - за съжаление в последните години в България няма силна индустрия. Софтуерът и хората, които се занимават с високи технологии, логично трябва да инвестират, за да могат да се поддържат на добро ниво и да се наместват по международната сцена. Що се отнася до финтех компаниите и сектор финанси - те вървят ръка за ръка с това. Ако не инвестираш в технологии, няма как да си добър“.

Той сподели още, че основното, което се опитват да дадат на всичките си хора, с които работят, е свобода да се себеизявяват и да поставят много ясни цели пред тях. Според него това е най-мотивиращото нещо за един човек, който иска да покаже, какво знае и какво може. Свобода и възможност за изява.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини