Япония и ЕС се сближават чрез търговския пакт

Коментар на Йошиаки Нохара, Bloomberg

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония, в центъра, се усмихва, докато Жан-Клод Юнкер, вляво, и Доналд Туск се ръкуват по време на съвместна пресконференция след среща на високо равнище в Токио, 17 юли 2018. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Шиндзо Абе, министър-председател на Япония, в центъра, се усмихва, докато Жан-Клод Юнкер, вляво, и Доналд Туск се ръкуват по време на съвместна пресконференция след среща на високо равнище в Токио, 17 юли 2018. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Япония и ЕС подписаха търговска сделка, премахваща широк набор от мита и регулаторни препятствия между двете икономики. Йошиаки Нохара от Bloomberg коментира темата.

Те не назоваха Тръмп или конкретни държави, но предвид случващото се на глобално ниво е доста очевидно към кого пращат послание. Позицията им бе много категорична – че поддържат свободната търговия и продължават да се борят с протекционизма.

Според Нохара в краткосрочен план това действа добре в подкрепа настроението към риск на пазарите, особено след последиците от множеството заглавия за търговски войни между Китай и САЩ. В дългосрочен план може да има малко повече нюанси, тъй като ще отнеме време преди споразумението да бъде изпълнено и да се усетят пълните резултати.

По отношения на търговските развития в световен план интерес представляват двустранните срещи на различните държави една с друга, от една стара, и от друга, поведението им на големи форуми като например предстоящата среща на Г-20 в Буенос Айрес през ноември.

В този контекст ще можем да видим силови динамики за това коя страна взема лидерството и задава тона по тази тема, с кого желаят да се срещнат и да разговарят и в същото време коя държава бива изолирана и пропусната от останалите, коментира Нохара.

 

Последни новини
Още от Новини