Турската лира расте спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 18.07.2018

Днес турската лира е единствената валута от развиващите се пазари, която расте спрямо долара. Вижда се силен долар, след като председателят на ФЕД Джером Пауъл даде положителна оценка за устойчивостта на американската икономика. Турската лира поскъпва за втори ден, като индексът Borsa Istanbul също се покачва втори пореден ден. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан, в предаването „В развитие".

"Доходността по 10-годишните турски държавни облигации спада за втори ден. Инвеститорите изглежда са в режим на купуване, след като турските активи бяха сред едни от най-силно засегнатите, след разпродажбата. Тази разпродажба бе предизвикана от врящата търговска война между САЩ и Китай, която се разпространи и сред развиващите се пазари".

Тя каза още, че Турция ще прекрати състоянието на извънредно положение, което предостави на правителството повече власт, за да предприеме мерки срещу предполагаемите заподозрени участници в проваления опит за преврат, който се случи преди две години, както и за ограничаване на компаниите от обявяване на фалит.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини