Срещата Тръмп-Путин – знак за началото на добър диалог

Петър Иванов, Американската търговска камара в България и доц. Здравко Попов, Институт за публична политика, Бизнес старт, 17.07.2018

Самата среща между президентите на САЩ и Русия е един добър знак, едно добро начало. Президентът Тръмп специално отбеляза, че диалогът, който започват двете страни, стартира в най-ниската точка на отношенията между Русия и САЩ. Това означава, че предишните администрации са довели отношенията на най-ниско ниво. Много от хората не знаят всъщност коя е най-голямата икономика в света в момента, всъщност към момента това е ЕС. Именно това очевидно създава конкуренция между глобалните сили и се усеща една вълна на пренареждане на отношенията в областта на бизнес отношенията и търговските отношения. Това коментираха Петър Иванов, Американската търговска камара в България и доц. Здравко Попов, Институт за публична политика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Голямата полза от тази среща ще бъде изграждането на доверие от двете страни, благодарение на което е възможно да започнат разговори на всички теми. Това е един добър старт на отношенията им, които ще окажат влияние и на общата картина в света“, поясни Попов във видео разговор за предаването. Той допълни, че изглежда вече две години една от водещите теми е за руската намеса в американските избори. Експертът поясни, че след разговора с Путин по този проблем, Тръмп е останал с впечатление, че Русия няма никакво отношение във връзка с намеса във вътрешните работи на САЩ и това трябва да се приеме като нещо нормално.

„Политиката на Тръмп е ясна, като преди всичко тя защитава интересите на Америка. Той е доста последователен в това, което казва преди и след изборите. Истинския въпрос е, дали това е възможно или не, но аз виждам няколко положителни неща. Тръмп сложи картите на маса и каза, че има много неизгодни за Америка търговски взаимоотношения с ЕС и Китай. Въпросът е, как се адресира това. Това се адресира чрез вдигане на мита и такси, което води до търговска война. Все още не сме в такава, но вървим на там. Лошото е, че там няма печеливши“, каза Иванов.

Той разказа още, че действията на президента Тръмп са насочени към това да се започнат нови преговори, да се забравят всички стари догми и да се подходи по нов начин.

Той поясни още, че през последните години американските администрации последователно са си затваряли очите за някои не до там добри практики от страна на Китай. Те са били по-скоро свързани с патентното право и защитите на патенти. „Всичко това води до некоректно отношение и некоректна конкуренция. Това за първи път бе поставено в лицето на съответния партньор и смятам, че това е правилно“.

Вижте видео материала. 

Последни новини
Още от Новини