Uber запазва бизнеса си във Великобритания

И все пак трудностите пред компанията не приключват

Снимка:  Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

През миналия месец Uber успя да убеди съда, че е започнала „корпоративен ремонт“, който ще промени начина ѝ на работа в доходоносния пазар.

Критикувана в миналото заради своя агресивен подход към бизнеса, Uber вече представи безплатна застраховка за шофьори в Лондон и ограничи работните им часове. Компанията отвори 24-часова телефона линия в помощ на потребителите и обеща да информира полицията за сериозни инциденти, пише CNN.

Промените, които бяха подкрепени от голяма публична кампания и извинение от главния изпълнителен директор Дара Хосровшахи, успяха да спечелят на Uber 15-месечно удължение на лиценза.

Но съществуват и големи ограничения за подхода на компанията в Лондон. Промените ще увеличат разходите в момент, в който регулаторните и правни среди в Европа стават все по-сложни за Uber.

“Ще трябва да забавят темпото и да се адаптират към бизнес модела, който много по-добре съответства на една транспортна, таксиметрова компания“, каза Фредрик Ериксон, директор на Европейския център за международна политика и икономика в Брюксел.

Ериксон добави, че сблъсъците с регулаторите вероятно ще продължат, след като Връховният съд към ЕС постанови през миналата година, че Uber трябва да бъде разглеждана и регулирана като доставчик на транспортни услуги.

Компанията се стремеше да избегне по-строги рамки, твърдейки, че Uber е технологична платформа, която свързва пътниците и шофьорите.

Допълнителните разходи по спазването на регулациите биха могли да предизвикат неприятности за Uber.

Uber води борба и с местните институции в държави като Дания, Франция, Испания и Германия.

Факт е, че глобалният обхват на компанията вече е намален.

След година, прекарана в проправяне на път към различни пазари, далеч от дома си в Силициевата долина, Uber продаде дейността си в Китай и Югоизточна Азия, като все още се бори за друг ключов пазар – Индия. Тези икономии направиха европейските пазари, включително и Лондон, още по-значими.

 

Последни новини
Още от Новини