Властите в Пекин успокояват тона на отговорите си към заплахите за митата

Пазарен коментар на Ришаад Саламад, Bloomberg Хонконг, 13.07.2018

Властите в Пекин успокояват тона на отговорите си към заплахите за мита от президента Тръмп, затова верятно все още има надежда, че Китай и САЩ може да сключат сделка в следващите седем седмици, преди да влязат в сила новите мита. В Токио индексът Nikkei оформя настроението за региона, като се покачва нагоре с 2,1%. Част от причината за този ръст е спадането на йената до невиждани от януари ниски нива. Другата причина е представянето на Fast Retailing. Това коментира пазарният анализатор Ришаад Саламад, Bloomberg Хонконг. 

"Акциите поскъпват най-много от 20 месеца след силни финансови резултати. Устойчивото разрастване на търговеца на дребно в чужбина жъне плодове, като вероятно е стимулирано и от Роджър Федерер, който вече е лицето на бранда. В Шанхай основният индекс леко отстъпва - Shanghai composite е надолу с 0,1%. Месечният търговски излишък на Китай със САЩ се е покачил до рекордно ниво през юни, а износът към страната също скача, подчертавайки причината за ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света".

Пазарният анализатор коментира още, че индексът в Хонконг Hang Seng е в обратната посока, като се покачва с 0,6%. Той поясни още, че в голяма степен инвеститорите там пренебрегват икономическите данни от Китай и увеличават залозите си за акции на търговски компании.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини