Тръмп срещу плана на Мей за Брекзит, възхвалява Борис Джоунсън

Ан Мари Хордърн предава на живо от Уестминстър по "Bloomberg Daybreak: Europe."

Копие на британския вестник Сън от 8 юли 2011г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Копие на британския вестник Сън от 8 юли 2011г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Рано тази сутрин британския вестник Сън публикува на първа си страница новината, че американският президент Доналд Тръмп не одобрява плана за Брекзит на министър председателя Тереза Мей и е против бъдеща търговска сделка с Великобритания. В интервюто се казва също, че Борис Джоунсън би бил по-добър президент от Тереза Мей. В допълнение Тръмп обвинява Мей, че е пренебрегнала съветите му за преговори с Европейския съюз по Брекзит.

Изявлението на американския президент се случва часове след приятелската среща между двамата лидери в двореца Бленъм. Репортерът на Bloomberg Ан Мари Хордърн каза:

"За да се стигне до търговска сделка между САЩ и Великобритания се очаква да изминат няколко години. Британците първо трябва да излязат от ЕС и след това да работят върху търговско споразумение. Но това са много остри думи и е доста сериозен политически сигнал, преди срещата в официалната резиденция на британския министър председател днес, заедно с външния министър Джеръми Хънт."

Тя припомни, че президентът Доналд Тръмп започна с критиките към премиера Тереза Мей за преговорите по Брекзит още преди да отлети за срещата на върха на НАТО в Брюксел, която се проведе на 11 юли. Тръмп отправи нова критика срещу Мей и по време на самата среща. 

"Президентът каза, че нейната страна и нейната политика, и плана за Брекзит са в криза и може би ще бъде по-лесно да се срещне с президента Владимир Путин, с който Великобритания е в геополитически спор." 

Доналд Тръмп ясно заяви, че няма да подкрепи плана за лек Брекзит на Тереза Мей, предаде тя.

Чуйте целия репортаж на Ан Мари Хордърн за Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини