Тръмп показа, че политиката е концентриран израз на икономиката

Аспарух Карастоянов, Американо – български бизнес център, Бизнес старт, 13.07.2018

Ако погледнем като цяло и разделим отношението между САЩ и ЕС в периода "Обама" и периода "Тръмп", ще видим една абсолютно последователна политика в поведението на президента Тръмп. На разговорите днес той ще притисне Великобритания да влезе в по-сложни отношения със страните от ЕС. От друга гледна точка, ще постави пред Великобритания възможността да бъде ясен, разрушителен опонент на някои търговски практики с ЕС. Буквално ще притисне Великобритания до стената. Това каза Аспарух Карастоянов, Американо – български бизнес център, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Според мен ще бъде поставен остро въпросът и ще бъдат поставени отношенията на Америка с ЕС през темата НАТО. От една старана Америка ще поиска сериозни финансови гаранции от НАТО за участието и в защитата на Европа - или ЕС да избере своя самостоятелна външна политика, или да изпадне във формата на следващ палката от САЩ. Президентът Тръмп отново показва един много съществен въпрос – че политиката е концентриран израз на икономиката. Тоест цялостната му външна политика е ясен, концентриран израз на бъдещите икономически печалби, които трябва да постигнат САЩ“.

Експертът коментира още, че ако Доналд Тръмп каже, че страните от Източна Европа не са от интерес за него, тогава ЕС има една опция - много сериозно обединение и равенство между страните. Една съвсем откровена и ясна оценка за това къде отива светът. Според него в една определена минута трябва да сме наясно, че тези големи европейски страни не мислят за равенство между страните вътре, а всичко е само декларативно.

Гостът коментира и предстоящата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, като сподели своето мнение, че от тази среща може да се очаква преразпределяне на света. По думите му това ще са първите стъпки, при които може да очакваме ясно договаряне за Крим, а сериозно поставен ще бъде и въпросът за Сирия.  

„Тръмп ясно и основателно защитава интересите на Израел, но Иран е опасен в този район. Може да очакваме някаква договореност за иранските войски, които в момента воюват, облечени в сирийски униформи, да бъдат прочистени от сирийската армия, като обещание от страна на Русия. Очаквам основно въпроси, които ще засягат бъдещите, ясни търговски взаимоотношения между Русия и САЩ. Очаквам и още нещо – първия ясен сигнал за премахване на ембаргото срещу Русия“. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини