Новият закон за горивата цели да въведе ред в сектора

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, В развитие, 13.07.2018

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента продължават да стоят много неясноти в сектор „горива“. Единственото нещо, което със сигурност се знае, са лицензираните складове. В останалата част цари един хаос, от който се възползва предимно сивият сектор. Освен да въведе ред, този закон (б. ред. Законът за горивата) се очаква и да лимитира този сив сектор. Това каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Чисто практически ще има изисквания за капитал, за обезпечение към всички търговци. Те ще бъдат дефинирани, както и дейностите им. За търговия на едро ще се изисква капитал от 1 млн. лева, за търговците на дребно ще има минимален капитал от 20 хил. лева, като същото ще бъде и за дистрибуцията на бутилки с пропан бутан – както за дистрибуция, така и за пълнене на бутилки извън данъчни складове“.

Бенчев поясни, че обезпеченията са предвидени в размер на 500 хил. лева за търговия на едро и 20 хил. лева на обект. Според него това са напълно разумни суми. Гостът даде пример за това с бензиностанциите и посочи, че само една санкция, по един показател в качеството на горивата, е 10 хил. лева.

„Едно такова обезпечение може да покрие две глоби, а те се случват обикновено в рамките на няколко месеца. Ако една бензиностанция не може да заплати една такава глоба, тя как оперира в действителност?“

Гостът поясни още, че според него тези мерки няма доведат до ограничаване на конкуренцията под каквато и да било степен. Той смята, че няма и никакви условия за стартиране на наказателна процедура.

„Не виждам европейски текст, който да налага нотификация – предварителна или последваща за този закон“.

Специалистът успокои и че цената на горивата няма да се промени след приемането на този закон и няма предпоставки за това. Той обясни, че няма как една регистрация, която ще струва вероятно между 5 лева и 30 лева, да повиши цената на литър гориво в страната.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини