Финансовите пазари в Турция бяха разтърсени

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 13.07.2018

Турските финансови пазари бяха разтърсени тази седмица при най-лошата разпродажба, след проваленият опит за преврат преди две години. Турската лира е най-зле представящата се сред валутите на развиващите се пазари към момента, като отслабва с повече от 5% спрямо долара тази седмица. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

"Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви членовете на новия си кабинет в понеделник – видяхме покачващо се инвеститорско безпокойство, след като Ердоган затяга хватката над турската икономиката и турската централната банка. Индексът Борса Истанбул е сред най-зле представящите се на световните капиталови пазари тази седмица, понижавайки се с повече от 8%, а банковите акции поведоха спадовете, поевтинявайки с 14%".

Тя коментира, че основното събитие, което инвеститорите очакват е на 24 юли, когато централната банка ще заседава. По думите и тогава би трябвало да се види, колко независима ще остане централната банка. Демокан допълни още, че инвеститорите са в очакване на доклада на Fitch,когато пазарите затворят по-късно днес. В него ще бъде съобщен рейтинга на турската икономика, следван от доклада на S&P следващата седмица.

Повече вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Новини