Uber освободи повече от 100 тестови шофьори на автономни автомобили

Предстои компанията да наеме нови служители на тяхно място, които да са по-висококвалифицирани

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Uber Technologies освободи повече от 100 тестови шофьори от програмата си за автономни автомобили в Питсбърг и Сан Франсиско, месец след фаталната катастрофа с участието на един от техните автомобили роботи.

Късно в сряда Uber обясни този ход, заявявайки, че иска да се фокусира повече върху по-висококвалифицирани шофьори - „специалисти по мисията“, които да могат да управляват автономните превозни средства както по време на тестовите трасета, така и на обществените пътища. През май компанията премахна около 300 подобни длъжности в Темпе, Аризона, мястото на катастрофата от март 2018 г., при която загина пешеходец, и закри операциите си там, след като щатският губернатор забрани по-нататъшни тестове на автомобили върху обществените пътища.

Uber предприе обширен преглед на програмата за самоуправляващи се автомобили след инцидента в Темпе, при който беше блъснат и убит пешеходец, пресичащ улица. Следователите заявиха по-късно, че единственият шофьор на автомобила, чиято работа е била да следи за безопасността по време на теста, е гледал телевизионно шоу на телефона си, което е допринесло за инцидента. 

Експерти по самоуправляващите се коли поставят под въпрос ефективността на технологията на Uber, както и решението на компанията от края на 2017 г. да съкрати длъжността на втори шофьор по сигурността, който преди това седеше на предната седалка на автономните тестови коли. Компанията е деактивирала автоматичната система за спиране при спешен случай на участвалия в катастрофата Volvo. Това решение е добавило допълнителна отговорност върху оператора за това дали да спре или отклони автомобила в случаи на препятствие, става ясно от доклад на федералните следователи от миналия месец, цитиран от WSJ.

Много технологични експерти смятат, че самоуправляващите се превозни средства са бъдещето на транспорта, защото премахват човешката грешка. По този начин се очаква да намалее броят на катастрофите, както и да поевтинеят застраховките по гражданска отговорност. По всичко личи, че технологията ще се развива с години и може да бъде възпрепятствана от регулаторни ограничения.

Вижте колко нови „специалисти по мисията“ смята да назначи компанията на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини