Вратите на Алианса са отворени за Македония

Мирослав Ризински, Български културен клуб в Скопие, Бизнес старт, 11.07.2018

Подписването на споразумението между Гърция и Македония от години бе основен проблем пред започването на преговори с Европейския съюз и НАТО. Въпреки различията в страните-членки на ЕС по отношение на НАТО знаем, че всъщност самата покана е отворена и няма други проблеми в сравнение с това, което се случва в ЕС. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб в Скопие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Смятам, че наистина вратите за Македония вече са отворени, дори и да има още много неща, които да се направят в този процес. Трябва по някакъв начин да се конкретизира този договор, не само с ратификацията. Трябва да мине и през един референдум и да получи ратификация с вотно мнозинство в парламента, след референдума“.

Ризински допълни, че за Македония е важно влизането в НАТО, защото по този начин тя ще се докаже, като държава и ще се приобщи към едно семейство, с което гарантира един вид стабилност и сигурност. Според него това е важно и за НАТО, за да успее по някакъв начин да ограничи руското влияние на Балканите, което се опитва по най-различни начини да дестабилизира положението.

„Датата за започване на преговори с ЕС е следващата година и смятам, че гражданите на Македония реално ще осъзнаят актуалния политически момент. Според мен наистина трябва да направят един компромис, който да е в интерес на самата държава, защото в дадени политически моменти, в които не виждаме друг начин за решение, трябва да се преценят плюсовете от даден момент“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини