Важно е България да се позиционира като атрактивна дестинация за млади специалисти

Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, В развитие, 11.07.2018

Много сериозен е проблемът не само със самото трудоустрояване, но и с привличането на висококвалифицирани и преспективни кадри в рамките на ЕС. Преди една седмица НСИ пусна данни с прогнозите за населението до 2080 г., които са тревожни. Привличането на хора от трети страни е нещо, което на запад се случва от много време. Това каза Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, в предаваннето „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това, което имат като предимство западните държави, по-старите членки на ЕС е, че те могат да привличат кадри от държави като нашата. Ако махнем тези неща от демографските показатели, ако махнем миграцията, ще видим, че между България и Германия няма голяма разлика. Важно е ЕС и България, като част от него, да се позиционира като атрактивна дестинация за млади специалисти, защото в момента ЕС губи битката с останалите членки на ОИСР“.

Икономистът поясни, че изискванията, които се включваха в предишната Синя карта, относно 1,5 пъти средната заплата, които чуждестранният работник трябва да докаже като трудов договор, който притежава, за да може да дойде тук, е основното изискване, което ще бъде преразгледано. Очаква се този таван да бъде намален до между 1 и 1,4 пъти средната заплата, по усмотрение на страните. Алексиев поясни още, че едно от нещата, срещу които България възразява, е ограничаването на правото на нашето правителство да измисля собствени програми за привличане на висококвалифицирани кадри.

Алексиев коментира още, че последните две години са направени няколко промени по отношение на сезонната миграция и наемането на не квалифицирани кадри, но и там има какво още да се желае. До ден днешен работодателят трябва да докаже, че е заплатил транспорта - отиване и връщане на работника, както и че му е осигурил подходящо жилище. Има обаче една квота, която е намалена и тя е за това, колко чуждестранни работници може да има в малките и средните предприятия.

„Обаче остана едно странно изискване. Ако човек е съкратил предходните 3 месеца служител по своя инициатива, той няма право да наема чуждестранни служители в следващите 6 месеца“.

Гостът допълни още, че чисто икономически не сме от най-атрактивните пазари, но процедурно стоим сравнително добре и това, което се изисква за започване на едно едно работно място, както и самата оферта, е аналогично с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Цялото интервю вижте във видео материала.


 

Последни новини
Още от Новини