Тръмп ще наложи още 10%-ни мита на допълнителен списък със стоки от Китай

Сред американските среди има все повече противници на търговската война, която поведе президентът Доналд Тръмп

Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи 10%-ни мита на допълнителен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, задълбочавайки спора с Пекин, като сигнализира и към други търговски партньори, че САЩ няма да се откажат от търговската война.

Новият списък, който засяга продукти като риба и куфари, идва на дневен ред след други два подобни списъка и неминуемо ще бъде последван от заплахи за ответни мерки от китайска страна. Робърт Лайтхайзър, търговският предствител на САЩ, споделя, че е отворен за диалог с Пекин с цел разрешаване на спора, информира The Wall Street Journal.

„Както в миналото, така и сега САЩ желаят да положат усилия, които да доведат до решаване на проблема с Китай и нечестните търговски практики, както и до отваряне на китайския пазар за американски стоки и услуги“, заяви Лайтхайзър.

Представители и на двете страни споделиха, че за момента няма насрочени преговори. Предишни дискусии между финансовия министър на САЩ Стивън Манучин и китайския икономически пратеник Лу Хи не постигнаха напредък в разрешаването на спора.

Пекин реагира на новината с пренебрежение. „Има една поговорка на Запад – като бик в китайски магазин (слон в стъкларски магазин, б.ред.)“, заяви Ли Ченганг, зам.-финансов министър на търговията в Китай, по време на конференция в Пекин и допълни: „САЩ подкопават процеса на глобализация и правилата за търговия“.

Новите мита ще влязат в сила най-рано след два месеца, заяви административен представител, давайки време на американската индустрия да коментира продуктите, попадащи в него, както и да се стартира нов диалог между двете страни. Изслушването относно продуктите е насрочено за 20-23 август.

Каква е реакцията на Пекин и какво още засягат новите мита прочетете на Investor.bg 

Последни новини
Още от Новини