Tesla подписа договор за отваряне на завод в Китай

Заложеният обем на производството е 500 000 коли годишно

Сградата на Tesla в Калифорния, САЩ. 20 юни 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Сградата на Tesla в Калифорния, САЩ. 20 юни 2018. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors – Илон Мъск, подписа догово с китайскияте власти за откриването на завод на копанията му в Шанхай. Той ще бъде първият за производителя на електромобили извън Щатите, като благодарение на него обемите на производството на марката трябва да се удвоят.

Първите електромобили на Tesla, сглобени в Китай, трябва да слязат от конвейра в началото на 2021 г. Строителството на самата фабрика ще стартира две години по-рано. Заложеният обем на производство е 500 000 коли на година.

Една от причините за преместване на част от производствените мощности на Tesla в Поднебесната империя е търговската война между САЩ и Китай. Заради новите мита, внасяните от Щатите стоки вече се облагат с по-високи мита, което съответно ги оскъпява. Отварянето на завод в Китай ще позволи на Tesla да запази цените на електромобилите си.

От друга страна Мъск обсъждаше подобна възможност още преди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и съответно въвеждането на новите мита. Просто шефът на Tesla е наясно, че за да постигне успех марката, тя задължително трябва да има сериозно присъствие на най-големия автомобилен пазар на планетата.

Повече новини за автомобилите четете на Automedia.bg 

Последни новини
Още от Новини