Хардуерен инженер на Apple е арестуван за кражба на тайни

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 11.07.2018

Бивш служител от китайски произход на американския технологичен концерн Apple е бил арестуван в САЩ, докато се е опитвал да излети за Китай. Китайският инженер Сяолан Джан е бил задържан, след като е преминал през пунктовете за сигурност на международното летище в Сан Хосе, за да се качи на полет за Китай. Сялоян Джан, който е бил арестуван на 7 юли, e признал пред Федералното бюро за разследвания, че е изтеглил файлове за технологията за автономно движение на автомобили на Apple на лаптопа на жена си, за да има продължителен достъп до тях. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Хардуерният инженер от екипа за разработване на автономни автомобили на Apple е получил в САЩ достъп до поверителни бази данни за компанията, става ясно от съдебната жалба. След като се е върнал от отпуск по бащинство през април, Джан е съобщил на Apple, че ще се завърне в Китай, за да работи в Xmotors. Apple е станала подозрителна, след като е забелязала увеличената работна активност и зачестилите посещения в офиса, преди да подаде оставка".

Главният редактор коментира още, че видео платформата YouTube увеличава своите усилия в битката срещу фалшивите новини. Той поясни, че потребителите на YouTube ще виждат в бъдеще някои нови функции, които да помогнат за ограничаване на фалшивите новини. Това е било обявено от компанията майка на Google Alphabet в публикация в корпоративния и блог. Видео платформата възнамерява да показва по-забележимо видеоклипове с надеждни източници на новини. Това ще се случва предимно в ситуации, в които новината все още не е напълно ясна и бързо се разпространяват слухове, например непосредствено след природно бедствие или след престрелки.

"Досега в подобни случаи YouTube често имаше проблеми: например скоро след нападение в Лас Вегас с десетки смъртни случаи и многобройни ранени на видно място за много потребители на YouTube се появиха съмнителни видеоклипове".

Повече за технологиите вижте във видео материала.  

Последни новини
Още от Новини