Гръцката икономика ще бъде под засилено наблюдение от ЕК

Решение на Комисията ще спомогне за изпълнението на поетите реформи

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Европейската комисия съобщи, че е приела решение за привеждането в действие на рамката за засилено наблюдение спрямо Гърция. По този начин трябва да се подпомогне изпълнението на договорените реформи след успешното приключване на програмата за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), съобщиха от пресслужбата на ЕК.

На 20 август трябва да приключи третата поред спасителна програма на Гърция, която ползва помощ от европейските си и международни кредитори от 2010 г. насам.

Решение на Комисията улеснява процеса на нормализиране в Гърция, като укрепва постигнатия напредък и също така ще спомогне за изпълнението на поетите реформи, посочват още от ЕК.

Решението за засиления мониторинг идва, след като на заседанието на Еврогрупата в края на юни бе потвърдено, че Гърция е изпълнила всички предишни действия в рамките на четвъртия и последен преглед и ще получи облекчаване на дълга си.

Мониторингът представлява рамка за наблюдение след приключване на програмата, която ще даде възможност за поглед върху икономическото, данъчно и финансово положение в Гърция. От Комисията посочват, че привеждането на рамката в действие се налага заради продължителния характер на кризата, пред която беше изправена Гърция, задлъжнялостта на страната, необходимостта от продължаване на структурните реформи, насочени към устойчиво икономическо възстановяване, и оставащите слабости.

Съгласно тази рамка се предвижда провеждането на мисии за преглед на всеки три месеца с цел ранно установяване на рисковете, което ще позволи да бъдат предприети мерки за справяне с тях в ранен етап. На всеки три месеца Комисията ще представя доклади, съдържащи нейните констатации, на Европейския парламент, гръцкия парламент и Икономическия и финансов комитет в конфигурацията му за еврозоната — Работна група за Еврогрупата.

Вижте повече за решенията на ЕК и за рамката за засилено наблюдение спрямо Гърция на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини