Трите причини, заради които се ускорява българската икономика

Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, В развитие, 10.07.2018

Три основни причини за продължаващото ускорение на българската икономика изброи Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

"На първо място е това, че в България не сме достигнали пълна заетост. Втората причина е, че процесът на усвояване на средства от ЕС навлиза в решаващата си фаза. На трето място е строителството на жилища, което превключва на по-висока скорост. Това са трите основни фактора, които помагат на икономиката да расте с темпове, които са по-високи от потенциалния растеж", поясни Павлов. 

„Това са процеси, които протичат бавно и ще създават импулси за икономиката през следващите три, четири или пет години, с изключение на първия фактор. Очакваме догодина икономиката да достигне пълна заетост. След това тя няма да може да получава допълнителни импулси за ускоряване през този канал. Темповете, с които нараства заетостта, значително ще намалеят“.

Икономистът поясни, че икономическият растеж продължава да превишава потенциалния растеж на българската икономика. По думите му, ако смятаме, че потенциалният растеж е някъде около 2,5 - 2,7% и предположим, че в момента има ръст около 4%, степента, в която превишаваме потенциалния дългосрочен растеж на икономиката, е немалка.

„Данните за пазара на труда предлагат по-скоро положителни очаквания. Темповете, с които нараства заетостта през първото тримесечие на тази година, са по-високи от това, което очаквахме. През този канал би трябвало да има по-силни импулси за увеличаване на частното потребление“.

Павлов сподели, че това, което в крайна сметка е надделяло при правенето на последната прогноза на УниКредит Булбанк, е било опасението на банкерите за по-високите цени на горивата и ефектът, който ще имат върху общото ценово равнище и върху възможността на домакинствата да продължат да харчат. Въпреки лекото понижение на очаквания годишен ръст на БВП до 4% през 2018 г. икономиката на България е напът да отчете най-високия темп на растеж от световната финансова криза насам, прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини