Джейкъб Лю за търговската война с Китай

Интервю с Джейкъб Лю, партньор в Lindsay Goldberg и бивш министър на финансите на САЩ

Ли Къцян, министър-председател на Китай, вляво, се ръкува с Ангела Меркел, канцлер на Германия, при пристигането му в сградата на Канцлерството в Берлин, 9 юли 2018. Photographer: Jacobia Dahm/Bloomberg Ли Къцян, министър-председател на Китай, вляво, се ръкува с Ангела Меркел, канцлер на Германия, при пристигането му в сградата на Канцлерството в Берлин, 9 юли 2018. Photographer: Jacobia Dahm/Bloomberg

Джейкъб Лю, партньор в Lindsay Goldberg и бивш министър на финансите на САЩ, коментира търговското напрежение между САЩ и Китай в предаването "Bloomberg Markets: Asia". Междувременно вчера, 9 юли 2018, министър-председателят на Китай Ли Къцян пристигна в Германия и се срещна с Ангела Меркел.

Лю обясни, че едно от притесненията му, когато е бил финансов министър на САЩ, е дали китайският юан е оставен да изплува нагоре, когато пазарните въздействия го стимулират в тази посока. Смятам, че постигнахме значителен напредък, когато Китай се съгласи китайският юан да е фиксиран по-близо до пазара и когато в действителност предприеха стъпки да позволят на юана да поскъпне, обясни той. 

През последната ми година като министър и в годината след това Китай изразходи над 1 трлн. долара от резерва си, за да защити китайския юан и да опази стойността му от спад.

Според Лю е добре за Китай юанът да започва да отразява силата на китайската икономика. "Това дава по-голяма покупателна способност на китайските потребители. Спомага растежа на вътрешния потребителски сектор на икономиката, който е много важен за поддържането на стабилен ръст", посочи той. В резултат икономиката на Китай става конкурентноспособна, което от своя страна намалява търговското напрежение.

Въпреки това има сериозни предизвикателства, относно които САЩ трябва да ангажират Китай, коментира той. По думите му обаче дейността в тази посока не е достатъчна, а на фона на това изглежда, че останалият свят се сдружава заедно с Китай и заявява, че вярва в правилата на нормите, които САЩ оформиха, а САЩ изглеждат извън всички останали, коментира Лю.

Това, което смятам за грешно, е че САЩ губят своята много специална роля като лидер в защитаването на международните норми. И това ме притеснява в момента.

Смятам, че китайската икономика трябва да е по-отворена към пазарните сили. В икономиката на Китай все още текат субсидии. Например, подкрепата на тежката промишленост и на държавните предприятия. Отварянето ще помогне развитието на нови предприятия по отношение на овластяването на потребителите. Китай трябва да позволи повече власт на пазарните сили. Смятам, че чуждестранните инвестиции трябва да са наравно с останалите големи икономики, посочи той и определи като проблем, изискващ решение фактът че американските компании трябва да преотстъпват интелектуална собственост, когато идват в Китай, за да правят бизнес, допълни бившият финансов министър на САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини