BMW ще даде милиарди евро за китайски батерии

Германците инвестираха милиони в създаването на свой собствен център за разработване на клетки за батерии

Завод на BMW. Южна Каролина, САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Завод на BMW. Южна Каролина, САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

BMW ще закупи батерии от китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) на стойност 4 милиарда евро, потвърди шефът на германския гигант по снабдяването Маркус Дюсман.  

Част от това количество ще бъде произведено от китайците в бъдещата им фабрика на германска земя край Ерфурт. В понеделник договорът за построяването й бе подписан от китайския премиер Ли Къцян при визитата му в Берлин. 

Експертите отдавна предупреждават, че при очаквания бум на електромобили в Европа тукашните автомобилни производители просто не могат да се справят с осигуряването на батериите. От BMW са субсидирали построяването на фабриката на CATL в Ерфурт, но Дюсман не разкри с какъв дял. 

Баварците инвестираха няколкостотин милиона в създаването на свой собствен център за разработване на клетки за батерии. За момента обаче компанията не е решила да започне сама да си произвежда батериите. До момента техен снабдител бе корейската Samsung.

Повече новини за автомобилите четете на Automedia.bg 

Последни новини
Още от Новини