Защо валят оставки във Великобритания?

Благовест Бенишев, международен анализатор, В развитие, 09.07.2018

Обясненията за подадените през последните двадесет и четири часа оставки в кабинета на Тереза Мей са ясни. Това е несъгласието на Борс Джонсън и Дейвид Дейвис с част от споразумението, което самите те подписаха. „Според мен Джонсън и Дейвис не са прочели добре това, за което са се споразумели и им е отнело време да го разберат“. Това коментира Благовест Бенишев, международен анализатор, в телефонен разговор за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Според мен и двамата дават възможност на Тереза Мей да отиграе политиката, която тя иска да води, като скачат зад борда, за да не са асоциирани с това, което тя прави. Дори и да се стигне до лидерска борба, тя явно ще се опита да запази позицията си“.

Според анализаторът въпросът е, дали човек със същата позиция ще заеме поста на външен министър. Той сподели, че британският премиер е обявил, че ще изчака до края на вечерта, преди да обяви кой ще заеме поста на Борис Джонсън.

„До момента две имена правят впечатление. Едното е на Майкъл Гоув, който е досегашен министър на околната среда и Дейвид Ливнигтън, който е евентуално свързан с вицепремиерите на Тереза Мей. Трябва да изчакаме, за да видим продължението. По-скоро двете личности си тръгнаха, защото не успяха да се преборят да стане тяхното. Позицията, която обяви Мей, не е свързана с тяхната“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини