Реджеп Ердоган днес ще се закълне като нов държавен глава

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 09.07.2018

Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес следобяд Реджеп Тайип Ердоган ще се закълне като нов държавен глава. Същевременно той и ще ръководи и правителството на Турция, като вид подобрена версия Султан 4.0. Това се случва след почти двугодишното извънредно положение, което може да приключи скоро. Ердоган вече подчини свободата на медиите и независимата съдебна власт и очевидно сега се насочва и към централната банка. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Но Ердоган няма да може да спечели най-важната си борба - за по-добри икономически данни – с правителствено постановление или декрет, а точно с дефицита на автокрация: с доверие. Инфлацията обаче възлиза на 15,4% - най-високото ниво за последните 14 години“.

Главният редактор коментира също, че създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа, е може би най-важното, което договориха премиерът Бойко Борисов и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къциян в рамките на инициативата „16+1“ в София. Бойчо Попов поясни, че Българският премиер и китайският му колега са се договорили България да изнася сушени тютюневи листа за китайския пазар. Това било заявено от китайският лидер по време на пресконференция след Пленарната среща на ръководителите на правителствата на инициативата „16+1“. Главният редактор сподели, че са подписани още редица партньорства, включително за финансиране на железопътни линии и други производства. 

Говорейки по темите, случващи се в България, главният редактор коментира още, че прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Той поясни, че това става ясно от oфициaлнoтo oбявлeниe за процедурата нa Министерството на тpaнcпopтa, публикувано в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС). От същото обявление става ясно също така, чe ĸoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 420 мeceцa, тоест за 35 гoдини. 

Цялото интервю вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини