Максимата на Тръмп - "прецакваш или те прецакват"

Георги Найденов, икономист, В развитие, 09.07.2018

Тръмп вижда света като бизнес, а отношенията – като правене на сделки. Тъй като един от основните бизнеси на Тръмп е с недвижими имоти, той вижда света като правене на сделки в Ню Йорк - „или прецакаваш другите, или ти биваш прецакан“. Така коментира заявката на Тръмп САЩ да напуснат Световната търговска организация икономистът Георги Найденов в рубриката „Седмицата в развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Той общо взето действа от тази максима. Но предвид, че изтече в медиите информация, че лично по негово настояване се изготвя чисто нов проектзакон, който да му позволи да сключва търговски договори без санкцията на Конгреса, това ще му позволи да нарушава правилата на СТО. А това ще доведе до напускане на САЩ“.

Найденов посочи, ме Тръмп за три месеца направи неща, които са немислими да бъдат направени от който и да е друг предишен американски президент.

„ За три месеца напусна ядреното споразумение с Иран, въведе митата за алуминия и стоманата, започна търговска война с Китай и успя да си уреди среща с севернокорейския диктатор. Това никой американски президент не може да си позволи да го направи за три месеца. Но както си мислехме, че това е само блъф с цел извиване на ръце за по-добри и изгодни условия, стигнахме до там, че реално от миналата седмица сме в ефективна търговска война“.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини