Борис Джонсън подаде оставка като външен министър

Втора оставка в правителството във Великобритания

Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания идва на заседание на кабинета на Даунинг Стрийт 10 в Лондон. 3 юли 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания идва на заседание на кабинета на Даунинг Стрийт 10 в Лондон. 3 юли 2018. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Втора оставка в правителството във Великобритания. След министъра за Brexit Дейвид Дейвис тази сутрин и неговият заместник Стив Бейкър, и външният министър Борис Джонсън излиза от кабинета на премиера Тереза Мей.

Оставката на Джонсън също бе приета.

С това криза се задълбочи и се увеличиха шансовете Мей да се изправи пред проблеми за политиката си за Brexit, съобщи Bloomberg.

Джонсън бе министър на външните работи и лицето на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

Оставката му изпраща силно послание към тези 52%, които гласуваха за Brexit на референдума през лятото на 2016, че решението им е било предадено.

В изявление офисът на премиера Мей благодари на Джонсън за работата му.

Новината излезе в понеделник, когато външният министър на Великобритания трябваше да присъства на срещата за Западните Балкани в Лондон, но не се появи.

Това предизвика слухове за напускането му, съобщи ББС.

В понеделник следобед министрите, подкрепящи твърдия Brexit се събират да решат стратегията си. Едва в петък премиерът Тереза Мей обяви, че си е осигурила подкрепата на целия кабинет за плана си за излизане от ЕС и че е казала на министрите или да я подкрепят, или да подадат оставка.

Последни новини
Още от Новини