Битката за поста на Марио Драги вече започна

Правителствата избират председателя на ЕЦБ, а решението вероятно ще включва сложен компромис по отношение на други водещи позиции в Европейския съюз

Марио Драги, председател на Европейската централна банка. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Марио Драги, председател на Европейската централна банка. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Решението за това кой ще наследи Марио Драги на поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде взето след една година, но битката вече е в ход.

19-те страни, които използват еврото, се подготвят за деликатен политически танц, който ще реши кой ще ръководи икономиката на еврозоната след годините на хлабава парична политика. Фаворитът - консервативният председател на германската централна банка Йенс Вайдман, рискува да се превърне в любим обект на критика заради господството на страната му в блока, оценяван на 14 трлн. долара, пише в свой анализ Wall Street Journal.

ЕЦБ наскоро получи правни становища, че френският член на изпълнителния съвет Беноа Кьоре може да бъде повишен в ролята на председател, твърдят запознати източници, като по този начин добавят още един потенциален кандидат. Много европейски длъжностни лица смятат, че членовете на управителните съвети са изключени от надпреварата заради европейското право.

Правителствата избират председателя на ЕЦБ, а решението вероятно ще включва сложен компромис по отношение на други водещи позиции в Европейския съюз, включително ръководителя на изпълнителната власт на блока – Европейската комисия. Служители на ЕС твърдят, че Германия има сериозни претенции за най-важния пост в ЕЦБ, отчасти защото никога досега тази позиция не се е заемала от германски граждани. 

Все пак юридическите дискусии подчертават предизвикателството, пред което са изправени европейските лидери, докато се подготвят да назоват наследника на Драги, който ще бъде третият гуверньор на ЕЦБ в 20-годишната история на банката и ще играе доминираща роля в управлението на континента след дълговата криза. За разлика от управителите на Федералния резерв в САЩ председателят на ЕЦБ не може да бъде преназначен след изтичането на осемгодишния мандат, който сега приключва през октомври 2019 г.

Цялата статия вижте на Investor.bg 

Последни новини
Още от Новини