България трябва да затвърди своята заявка за ключов регионален играч

Румяна Коларова, политолог, Светът е бизнес, 09.07.2018

Вече няколко пъти се провеждат срещи във формат „16+1“, включително в Белград, Будапеща, Варшава. Хубаво е, да се проведе среща в този формат и в София. Когато става дума за вече изтеклото ротационно председателство на съвета на ЕС е хубаво България да затвърди своята заявка да бъде ако не регион лидер, то поне ключов регионален играч. Това каза Румяна Коларова, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Имаше един период от 5-6 години, когато България някак пренебрегваше стратегическата важност на Китай. А Китай има много начини да заобиколи България и вие виждате, че ако Китай мисли за коридор за Европа, много лесно този коридор може да мине от Гърция, през страните от бивша Югославия, до страните от Западна Европа. Все пак е хубаво, че българските политици узряха до там, че да потърсят балансирана позиция на България в отношенията и с Китай“.

Политологът коментира, че с политиката на Тръмп, която той в момента води както към ЕС, така и по отношение на НАТО може да се каже, че Европа е притискана да преосмисли отново балансът, който прави между САЩ и Китай. По думите и Европа трябва да намери решение, при което тя да не е губеща от всички страни. Трябва да се намери решение, при което ЕС и европейските държави да регистрират някакъв вид стратегическа изгода от това препозициониране, което в момента е неизбежно.

„Политическите анализатори не мога да дадат точна рецепта, това винаги е въпрос на политическо лидерство и едновременно с това, всяко едно от тези решения има своите плюсове и минуси. То винаги ще има цена. Намираме се в една критична точка, когато трябва да бъдат преосмислени ребалансираните отношенията със САЩ и Китай“.

Коларова коментира още, че според нея не са толкова много и толкова влиятелни онези държави, които мислят за някакъв вид компромис, който да се направи на Обединеното Кралство. Според нея такъв компромис им бил предложен преди Брекзит.

„Политическа лудост е в момента да се стигне до сделка, която да е близка до този компромис. Това означава, че вътре или вън Обединеното Кралство има някаква привилегирована позиция, която то не би трябвало да има“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини