Столтенберг призова Германия да увеличи разходите за отбрана

В навечерието на срещата на върха на Алианса на 11 и 12 юли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: David Kawai/Bloomberg Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: David Kawai/Bloomberg

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи разходите за отбрана, предаде ДПА, цитирана от Investor.bg. Призивът бе отправен пред германското издание "Билд ам зонтаг" в навечерието на срещата на върха на Алианса на 11 и 12 юли.

Столтенберг похвали германското обещание да отделя повече пари за отбраната, но каза, че очаква от Германия да направи още повече, пише БТА. Той припомни, че страни от алианса са обещали да увеличат разходите си за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще увеличи разходите, но не даде ясно да се разбере дали целта от 2 процента ще бъде изпълнена. Данни от Берлин показват, че ще има първоначално увеличение от 1,5 процента от БВП. По този повод Столтенберг каза, че "1,5 процента не са 2 процента". Той обаче изрази надежда, че Германия ще се стреми да изпълни целта от 2 процента навреме.

Бюджетът на германските въоръжени сили ще се увеличи на 42,9 милиарда евро. Това е повече с 4 милиарда в сравнение с предишните години и означава 1,3 процента от БВП за отбрана през 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп неколкократно разкритикува съюзниците на САЩ в алианса, по-специално Германия, че не полагат усилия, за да изпълнят целта от 2 процента от БВП. Столтенберг обаче разсея страховете, че Тръмп може да постави под въпрос съществуването на алианса. Той каза, че Тръмп го е уверил в подкрепата си за НАТО и припомни, че американското финансиране за американските военни в Европа е увеличено с 40 процента при настоящата администрация.

Повече новини от Европа може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини