Mercedes, BMW и VW лобират за нулеви тарифи

Гигантите предлагат нулеви мита за вноса на коли от САЩ в ЕС, ако Вашингтон направи същото

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Шефовете на Daimler, BMW и Volkswagen се срещнаха с американския посланик в Берлин, за да лобират за нулеви тарифи за автомобили в предстоящия нов търговски режим между ЕС и САЩ. Според FT те са обещали на Ричард Гренел да използват влиянието си, за да осигурят нулеви митнически ставки за вноса на американски автомобили в Европа, стига Вашингтон да се направи същото за тях. 

На срещата са присъствали Дитер Цетше от Daimler, Харалд Крюгер от BMW и Херберт Дийс от VW, а също шефът на производителя на части Continental Елмар Дегенхарт и президентът на браншовата организация VDA Бернхард Матес, пише Automedia.bg. 

Те са уверили Гренел, че ще запазят сегашното високо ниво на инвестиции на своите компании в САЩ. И трите германски гиганта имат внушителни производствени мощности отвъд океана; всъщност миналата година всяка втора тяхна машина, произведена в САЩ, след това е била изнесена за други пазари като Китай например. 

В момента ЕС облага вноса на американски коли с 10%, докато САЩ слага 2.5% мито на европейските (но цели 25% на ванове и пикапи, за да опази най-доходния сегмент за собствените си производители). 

Президентът Доналд Тръмп обаче заплаши да покачи драстично митата върху европейските машини, защото смята, че сегашната ситуация е заплаха за националната сигурност на страната. Говори се за 20% или 25% върху всички автомобили от ЕС. 
Нито германските гиганти, нито дори правителството в Берлин могат да сключват подобни сделки - това е прерогатив на Европейската комисия. Според източник на FT шефовете на трите концерна искали просто да сондират отношението на Вашингтон към отпадане на всички мита, преди да задействат лобистите си в Брюксел. 

Твърди се, че те са предложили и отпадане на нетарифните ограничения, като например изискванията за стандартизация на компонентите, които в момента затрудняват вноса на американски автомобили в Европа. FT дава пример с броните: европейските стандарти изискват те да са меки, за да предпазват пешеходците при удар, докато американските ги правят твърди, за да предпазват пътниците в автомобила. 

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg.
 
 

Последни новини
Още от Новини