Twitter е премахнала над 70 млн. акаунта за фалшиви новини за два месеца

За да намали потока от дезинформация

Логото на Twitter. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Логото на Twitter. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американската микроблогинг платформа е отстранявала по 1 млн. акаунта на ден през последните месеци, за да намали потока от дезинформация, пише Washington Post, цитиран от Investor.bg.

Twitter и други социални мрежи като Facebook са обект на критики от страна на властите в САЩ и на международните регулатори за това, че правят прекалено малко, за да пречат на разпространението на фалшиво съдържание.

Компаниите правят стъпки в посока изтриването на подобни акаунти, като пускат ъпдейти на услугите си и активно следят съдържанието, така че да има по-малък шанс потребителите да станат жертва на фалшиви новини.

В периода май-юни Twitter е премахнала над 70 млн. акаунта, а темпът се запазва и през юли, пише Washington Post.

„Трудно е да повярваме, че 70 млн. акаунта са били засегнати, когато Twitter има само 336 млн. месечно активни потребители“, коментира анализаторът на Wedbush Майкъл Пачтър.

Броят на активните потребители месечно се очаква да нарасне с около 3 на сто до 337,06 млн. през второто тримесечие според Thomson Reuters I/B/E/S.

“Предполагам, че голям брой от премахнатите акаунти са били неактивни... това ще има малко влияние върху компанията“, коментира Пачтър пред Ройтерс.

Според източник на Washington Post агресивното премахване на нежелани акаунти може да доведе до рядък спад на месечните потребители през второто тримесечие.

„Заради подобренията в технологиите и процесите през последната година, в момента премахваме с 214% повече акаунти за нарушаване на нашите политики за спам на годишна база“, заяви компанията в публикация в блога си миналия месец.

Още новини от света може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини